Acties in en om de Dorpskerk

Om de band tussen de kerk en het dorp te verstevigen en de dorpskerk weer echt een ontmoetingsplaats te laten zijn voor de hele dorpsgemeenschap worden verschillende maatschappelijke en culturele evenementen en activiteiten georganiseerd in en om de dorpskerk.
Deze evenementen zijn tevens bedoeld als blijk van dank aan de gevers van Actie behoud Dorpskerk.
Actie Dorpskerk

Activiteiten 2024

Open Kerk

Graag wil onze dorpskerk een open, gastvrije kerk zijn, ook doordeweeks. Een open kerkdeur nodigt uit tot bezinning, tot mediteren en gebed. In een open kerk komen mensen binnen, gaan zitten of knielen, bidden. Een stille kerk ademt een geheim: er zijn hogere dingen, God is er. Daar past geen haast bij en drukte, maar rust en aandacht. De gebrandschilderde ramen, het gewelf, de open Bijbel, de Paaskaars met het kruis, de kansel, dat alles legt je het zwijgen op. De schoonheid van de oude dorpskerk nodigt uit tot verwondering. In de kerk voel je bovendien de traditie van eeuwen. Van vele generaties die ons voorgingen en hier hun geloof beleden. De kerk is meer dan hout en steen, het is de plaats van stilte, rust, gebed, op adem komen, bezinning, schoonheid, verootmoediging, verwondering, ontzag voor God. 

Daarom openen wij vanaf dinsdag 7 mei 2024 de kerk ook door de week. Voorlopig op dinsdag- en donderdagavond van 18.30 – 21.00 uur. Iedereen, wie je ook bent, is van harte welkom! 

Tijdens de open kerk staat een knielbank gereed, kan een kaarsje worden aangestoken, staat een icoon op de liturgische tafel, en liggen er Bijbels klaar, ook in het Oekraïens, en tevens een gebedenschrift. De komende maanden zien wij als proef, de openstelling kan uitgebreid worden. Iemand van de kerk is altijd aanwezig. Wees welkom in de open dorpskerk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Activiteiten in 2023

Open Monumentendag 9 september

U bent op zaterdag 9 september van 10.00 - 17.00 uur van  harte welkom om een bezoek aan de historische dorpskerk in Piershil te brengen.

De dorpskerk van Piershil is gebouwd in het jaar 1525 en vormt het hart van het dorp. Als gevolg van de waterschade die werd veroorzaakt bij de inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk in 1968 geheel herbouwd met de oorspronkelijke materialen. 

Vrijwilligers geven u graag nog meer informatie krijgt over de geschiedenis en het monumentale interieur van de kerk met daarin onder andere:

  • het kerkorgel met 735 pijpen
  • de gebeeldhouwde preekstoel uit 1634
  • de indrukwekkende rouwborden
  • de herenbanken

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Activiteiten in 2022

Voedselkastje CIBUS (december)

In december is naast de kerktoren een voedselkastje geplaatst voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen vanwege de hoge inflatie en energiekosten.

Lees hier meer over dit initiatief van de diaconie.

Open Monumentendag 10 september

Tijdens de Open Monumentendagen is de dorpskerk op zaterdag 10 september geopend tussen 10.30 en 16.30 uur.

U bent dan hartelijk welkom om een bezoek aan de kerk te brengen, waarbij we u graag vertellen over de geschiedenis en het monumentale interieur van de dorpskerk met daarin onder andere:

  • het kerkorgel met 735 pijpen
  • de gebeeldhouwde preekstoel uit 1634
  • de indrukwekkende rouwborden
  • de herenbanken

Orgelspel tijdens uw bezoek

Tijdens uw bezoek wordt op verschillende tijdstippen het kerkorgel bespeeld en worden zowel klassieke orgelwerken als eigen improvisaties ten gehore gebracht.
In de ochtend kunt u luisteren naar orgelspel door Arie Bestebreur en in de middag trekt Jan Hardlooper de registers open van het fraaie kerkorgel.