Werkgroep herinrichting Dorpskerk

Werkgroep herinrichting Dorpskerk

Tijdens de boottocht werd voor dit onderwerp al even aandacht gevraagd. Het zal niemand ontgaan dat de samenleving en ook onze kerkelijke gemeente aan veranderingen onderhevig is. Dat vraagt ook om heroriëntatie op het (multifunctionele) gebruik en de mogelijke gevolgen daarvan voor de inrichting van ons kerkgebouw. Voor corona is de consistorie al aangepakt en nu liggen er met name nog uitdagingen op het punt van de kerkzaal, niet alleen wat betreft bijvoorbeeld het vervangen van de kerkbanken door stoelen, maar ook op het gebied van presentatie (gebruik beamers/schermen), verwarming (vervanging vloerverwarming), ontvangst- en koffiehoek, etcetera. Het college van kerkrentmeesters heeft eerder hiervoor een globaal stappenplan opgesteld. Dat plan is ook met de kerkenraad besproken en afgestemd en ook eerder al eens summier op een gemeenteavond voorgelegd. We willen nu de draad weer oppakken.

We zoeken nu een aantal mensen die in een werkgroep willen meedenken over de eerste twee stappen van de conceptvorming ((1) doelgroep en uitstraling en (2) multifunctionaliteit). Indien u mee wilt doen aan deze werkgroep of mensen kent die daarvoor geschikt zouden zijn, meld deze dan aan bij Peter de Lange (pdlange@upcmail.nl of 06-10067097).

Inleiding

Binnen de Hervormde Gemeente Piershil leeft al geruime tijd de wens te onderzoeken hoe de dorpskerk zodanig kan worden heringericht of aangepast dat deze beter voldoet aan huidige wensen m.b.t. uitstraling en (multi)functioneel gebruik, dus niet alleen voor de wekelijkse kerkdiensten, maar ook voor rouw- en trouwdiensten, gespreksgroepen, ontmoetingen, concerten, etc.

Daarnaast bestaat ook de noodzaak om de verwarming en ventilatie van het gebouw onder de loep te nemen en te onderzoeken of deze toe is aan vernieuwing/vervanging en aanpassing aan nieuwe eisen m.b.t. ventilatie (n.a.v. Covid19) en energiegebruik. Faciliteiten als pantry/keuken en (invalide)toiletten zijn zeer beperkt aanwezig of ontbreken geheel.

Als voorbereiding op een mogelijke herinrichting of uitbreiding heeft het college van kerkrentmeesters enkele verkenningen laten uitvoeren en zijn eerdere plannen voor uitbreiding van het gebouw opnieuw bekeken:

  1. Studie naar functionaliteit en inrichting van de kerkzaal: “Initiatief voor de aanpassing van de inrichting” (Pim van Dijk Designs, oktober 2020)
  2. Technische verkenning naar toekomstige verwarmingsconcepten i.v.m. einde levensduur huidige verwarmingsinstallatie: “Advies Verwarmingsinstallatie“ (Physitec, oktober 2020).
  3. Schetsplan uitbreiding kerk Piershil (april 2006)

Ten gevolge van de coronacrisis kon pas tijdens een gemeenteberaad in september 2021 dit onderwerp worden besproken. De veelal positieve reacties op de gepresenteerde verkenning (1) gaven voldoende basis om in de voorgestelde richting verder te gaan denken en concrete plannen uit te werken en deze voor te leggen aan de kerkenraad en een volgend gemeenteberaad in (maart) 2021. De eerder genoemde verkenningen dienen hierbij slechts als ondersteuning voor de gedachtevorming en zijn niet leidend. Het inmiddels vastgestelde “Beleidsplan 2021 – 2026” dient als uitgangspunt voor de positie van de gemeente in de samenleving en de richting waarin de gemeente zich wil ontwikkelen.

Opdracht

Het college van kerkrentmeesters stelt een werkgroep in om verdere ideeën te ontwikkelen en plannen uit te werken en vorm en invulling te geven aan de plaats, functie en betekenis van de dorpskerk in Piershil. De in te stellen werkgroep wordt gevraag over oa. de volgende aspecten een nadere uitwerking te maken:

  1. Doelgroep en uitstraling: voor welke doelgroepen en activiteiten wil de dorpskerk een plaats van samenkomst en ontmoeting zijn en welke uitstraling hoort daarbij (invulling gevend aan oa. de beleidsuitgangspunten van het Beleidsplan 2021-2025. We stellen daarin, dat we als Hervormde Gemeente midden in de samenleving willen staan en de Dorpskerk in het hart van het dorp open en uitnodigend zou moeten zijn voor heel het dorp.
  2. Multifunctionaliteit: aan welke functionele wensen willen we voldoen o.b.v. punt 1 (welke voorzieningen/faciliteiten zijn gewenst en hoe kunnen we flexibel om gaan met de ruimte(s))?
  3. Inrichtingstechnische aspecten: hoe concretiseren we hierboven genoemde aspecten m.b.t.: a) Kleurstelling b) Meubilair c) Verlichting d) Verwarming en ventilatie e) Audiovisuele middelen f) Voorzieningen zoals keuken (invalide)toilet, garderobe, bergruimte, etc.).. g) Beveiliging
  4. Financiële aspecten: wat zijn de begrote kosten voor ieder van de onder 3 genoemde onderdelen (eventueel meerdere scenario’s van ‘minimaal noodzakelijk’ tot ‘dit zouden we eigenlijk willen’)?
  5. Financieringsaspecten: hoe gaan we dit bekostigen (kosten/baten) en welke baten kunnen we verwachten (verhuur e.d.) en welke financiële acties gaan we op touw zetten?
  6. Fasering: welke tijdplanning en eventuele fasering hangt aan de realisatie van de plannen?

Werkgroep

Werkwijze en fasering: We denken die hierboven genoemde aspecten achtereenvolgens te belichten. Hierbij denken we aan een gefaseerde aanpak met steeds tussentijdse terugkoppeling aan en bespreking (‘spiegelen’) met de kerkrentmeesters, kerkenraad en/of gemeenteberaad. Het proces krijg zo een vorm waarbij stapsgewijs in een kleine groep de ideeën/plannen worden voorbereid, die dan worden gespiegeld met en draagvlak gecreëerd in de gemeente, waarna de volgende fase kan worden ingegaan:

Fase 1. Conceptvorming: hierin komen met name de aspecten 1 en 2 aan de orde en spelen brainstorming, out-of-the-box denken, inlevingsgevoel en creativiteit en belangrijke rol.

Fase 2. Uitwerking en planvorming: hierin worden de overige aspecten 3 t/m 6 nader uitgewerkt en eventueel weer verder opgedeeld in subfasen (van globaal naar gedetailleerd). In deze fase (m.n. de onder 3 genoemde aspecten) dient rekening te worden gehouden met de eisen en (on)mogelijkheden die de Rijksdienst voor Monumentenzorg aan de plannen stelt. Het is goed denkbaar dat de samenstelling van de werkgroep (en eventuele subgroepen) per fase wordt aangepast aan de deskundigheden, die in de diverse fasen wenselijk zijn.

Samenstelling: Als mogelijke werkgroepleden zijn vooralsnog genoemd: ……… ( Wie wil of zou gehoord moeten worden? Uitnodiging via weekbrief o.i.d. OF brainstormsessie o.i.d. Denk ook aan dorpsgenoten van buiten de kerk (in samenhang met de actie Behoud Dorpskerk)

Tijdpad: De werkgroep zou in september/oktober 2023 kunnen worden samengesteld. Als eerste concrete terugkoppeling naar de gemeenteleden wordt gestreefd naar een gemeenteberaad over dit onderwerp in januari 2024 als afronding van fase 1 en wellicht eerste beeldvorming voor fase 2.

Scope We richten ons in eerste instantie op de herinrichting van de kerkzaal, maar beschouwen ook de mogelijkheid van uitbreiding van de dorpskerk met een aanbouw of serre om meer ruimte en voorzieningen te creëren. Dit laatste mede in het licht van een mogelijke herbestemming van het voormalige gemeentehuis in Piershil voor maatschappelijke en culturele activiteiten.