Gespreksformulier Groothuisbezoek

Groothuisbezoek april 2022

Thema: Troost

 

Beste gemeenteleden, Op maandagavond 4 april en dinsdagavond 5 april van 19.45 – 21.45 uur en donderdagmorgen 7 april van 10.00 – 12.00 uur hopen we groothuisbezoeken te houden. Het thema dat centraal staat is ‘troost’, een heel Bijbels begrip. Aan de hand van enkele Bijbelgedeelten en gespreksvragen gaan we met elkaar in gesprek. Ook is er ruimte voor persoonlijke ontmoeting. De bijeenkomsten worden bij iemand thuis gehouden. Bij wie staat hieronder vermeld. Het gesprekspapier vindt u hieronder. U kunt zich opgeven via onderstaand strookje of de uitnodiging in de kerk. U bent van harte welkom!

Met een hartelijke groet, namens de kerkenraad, ds. Kees Groenendijk

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opgaveformulier groothuisbezoek over het thema: Troost

Ik/wij……………………………………………………………………………………….. doe(n) mee met het groothuisbezoek over ‘troost’.

Ik/wij komen D.V. op

0 Maandagavond 4 april van 19.45 – 21.45 uur bij Peter en Marion de Lange, Oud Piershilseweg 7 Piershil

0 Dinsdagavond 5 april van 19.45 – 21.45 uur bij (nog niet bekend; u kunt u hiervoor opgeven bij één van de kerkenraadsleden)

0 Donderdagmorgen 7 april van 10.00 – 12.00 uur bij Jac en Joke van Vliet, Kon. Wilhelm.straat 74 Piershil 12

U kunt dit formulier mailen naar naar: info@hervormdpiershil.nl 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Gespreksformulier Groothuisbezoek april 2022

Thema: Troost

Opening: Psalm 91: 1-6, 14-16 + gebed

1. Iedereen maakt wel eens mee dat er plotseling iemand in de familie-, vrienden- of kennissenkring is, die in diep verdriet wordt gedompeld.

a. Wat doe je dan.....?

b. Hoe troost je dan de mensen om je heen?

2.a. Bent u wel eens in een situatie geweest waarin u behoefte had aan troost?

b. Wie of wat hielp u toen vooral?

3. In de Bijbel gaat het in het boek Job over troost. Job is een rijk man die alles heeft. De duivel weet wel waarom Job zo vroom is: vanwege zijn rijkdom. Hij verzoekt God om Job alles af te nemen, dan zul je zien dat hij zich van God afkeert. Job verliest vervolgens alles: zijn vee, zijn kinderen, zijn huis, hij krijgt een afschuwelijke huidkwaal, zelfs zijn vrouw adviseert hem God vaarwel te zeggen. Dat doet hij niet. Hij blijft God dienen. In het begin reageren de drie vrienden van Job als volgt op zijn grote verdriet:

Job 2: 11-13: Drie vrienden van Job, Elifaz uit Teman, Bildad uit Suach en Sofar uit Naäma, hoorden van de rampspoed die hem had getroffen, en ze besloten hem op te zoeken. Onderweg ontmoetten ze elkaar, en samen gingen ze naar hem toe om hun medeleven te tonen en hem te troosten. Toen ze Job vanuit de verte zagen herkenden ze hem niet, en ze barstten uit in luid geweeklaag, ze scheurden hun kleren en wierpen stof omhoog over hun hoofd. Zeven dagen en zeven nachten bleven ze naast hem op de grond zitten zonder iets tegen hem te zeggen, want ze zagen hoe vreselijk hij leed.

a. Wat vindt u van de manier waarop de vrienden reageren op Jobs verdriet?

Even later reageren de vrienden heel anders op Jobs situatie. Elifaz zegt tegen Job: “Een goddeloze brengt zijn dagen door in angst. Voor hem is geen hoop op terugkeer uit de duisternis.” (Job 15:20, 22) Elifaz en de twee andere vrienden maken Job duidelijk: jij zult je wel tegen God hebben gekeerd en daarom straft God je nu (eigen schuld, dikke bult). Job is zo teleurgesteld in zijn vrienden dat hij in Job 16:2 en 3 zegt: “niets dan ellende brengt mij jullie troost. Een eindeloze stroom van lege woorden!”

b. Wat vindt u van deze reactie?

4. Paulus noemt God de 'God die ons altijd troost' in 2 Korintiërs 1:3-7.Hij schrijft ook namens Timoteüs, met wie hij veel tegenstand meemaakt. Paulus schrijft tot de gemeente in Korinte, die het ook zwaar te verduren heeft, het volgende: Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader die zich over ons ontfermt, de God die ons altijd troost en ons in al onze ellende moed geeft, zodat wij door de troost die wijzelf van God ontvangen, anderen in al hun ellende moed kunnen geven. Zoals wij (Paulus en Timoteüs) volop delen in het lijden van Christus, zo delen wij volop in de troost die God ons door Christus geeft.

a. Is God voor u ook altijd de God die troost (vers 3)? Hoe merkt u dat?

b. Is het zo dat u door de troost die u van God ontvangt, anderen weer kunt troosten? (4)

c. Iemand zei eens n.a.v. deze tekst: “Als Christus zo geleden heeft, dan moet ik ook mijn lijden dragen. En dan lukt dat ook.” Wat vindt u daarvan?

5. Jezus noemt de Heilige Geest de pleitbezorger (NBV) of de Trooster (NBG51). Hij zegt voor zijn naderend afscheid in Johannes 14:15-20: Als je Mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. Dan zal Ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger/Trooster te geven, die altijd bij je zal zijn: de Geest van de waarheid. De wereld kan Hem niet ontvangen, want ze ziet Hem niet en kent Hem niet. Jullie kennen Hem wel, want Hij woont in jullie en zal in jullie blijven. Ik laat jullie niet als wezen achter, Ik kom bij jullie terug. Nog een korte tijd en de wereld zal Mij niet meer zien, maar jullie zullen Mij wel zien, want Ik leef en ook jullie zullen leven. Dan zul je begrijpen dat Ik in mijn Vader ben, dat jullie in Mij zijn en dat Ik in jullie ben. In de oorspronkelijke Griekse tekst staat 'Parakleet' voor pleitbezorger/Trooster. Letterlijk betekent dat: iemand die naast je staat om je te helpen. Net als een advocaat, die naast je staat om het voor je op te nemen.

a. Voelt u dat ook zo, dat de Heilige Geest/Trooster in u is, ofwel dat Christus in u is en u in Hem (20), en dat Hij door zijn Geest/Trooster naast u staat en het voor u opneemt?

b. Voelt u zich door Christus’ nabijheid, door zijn Geest, vaak geholpen en getroost?

6. De troost die een christen vindt in tijden van verdriet heeft ook te maken met het perspectief van de eeuwigheid. Wij geloven dat wij voor eeuwig, dus ook na onze dood, geborgen in Gods heerlijkheid, dat God alles nieuw zal maken. Paulus zegt het zo in Romeinen 8:18: Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van deze tijd in geen verhouding staat tot de luister (heerlijkheid) die ons in de toekomst zal worden geopenbaard. a. Troost u dat in uw verdriet? (Eenmaal bij God is al het verdriet voorbij, ben ik Thuis bij Hem, en eens wordt alles nieuw.)

7. Een vraag voor ouders/grootouders/opvoeders: Op welke wijze troost u uw kinderen/kleinkinderen bij iets ingrijpends (bij ziekte, overlijden van een familielid/vriend)?

8. In de Heidelbergse Catechismus (het geloofsdocument uit 1563 geschreven door de predikanten Ursinus en Olevianus, waarin zij de hervormd-gereformeerde belijdenis beschrijven) wordt als volgt over troost gesproken:

Vraag: Wat is uw enige troost, beide in leven en in sterven? Antwoord: Dat ik met lichaam en ziel, zowel in leven als in sterven, niet mezelf toebehoor, maar het eigendom ben van mijn trouwe Heiland Jezus Christus. Hij heeft met zijn kostbaar bloed voor al mijn zonden volledig betaald en mij uit alle heerschappij van de duivel verlost. Hij waakt met zoveel zorg over mij dat zonder de wil van mijn hemelse Vader geen haar van mijn hoofd kan vallen (Luc.21:18), ja zelfs, dat alle dingen mij tot mijn heil moeten dienen. Daarom verzekert Hij mij ook door zijn Heilige Geest van het eeuwige leven en maakt mij van harte bereid om voortaan voor Hem te leven.

a. Wat vindt u van deze formulering?

b. Gelooft u dat ‘alle dingen – ook de nare - mij tot heil moeten dienen’? Denk ook aan de woorden van Paulus: God doet alles bijdragen aan het goede (Rom.8:28). Hoe moeten wij dat zien?

9. Enkele troostvolle Bijbelgedeelten: Psalm 23, 27, 42:2-6, 62, 86, 91,103, 121, 139, Jes.40:27-31, Jes.43:1-5, Jes.49:14-16, Mat.11:28, Mat.28:16- 20, Joh.10:11-16, Rom.8:18-19, Rom.8:31-39, Fil.4:10-13, Hebr.4:14-16, 1Petr.1:3-6, 1Joh.4:8-11

Sluiting We luisteren naar: Reni en Elisa Krijgsman ‘Als het leven soms pijn doet’ https://www.youtube.com/watch?v=e3zfYjOhe5E + gebed