Concept beleidsplan 2021-2025

BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE PIERSHIL 2021-2025 CONCEPT

Inleiding

Voor u ligt het beleidsplan van de Hervormde Gemeente te Piershil voor de periode 2021 – 2025. Dit beleidsplan sluit aan bij het beleidsplan van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland ‘Van U is de toekomst; ontvankelijk en waakzaam leven van genade’, waarin de focus van de kerk beschreven is op weg naar 2025. In dit plaatselijke beleidsplan beschrijven wij hoe wij in deze tijd gemeente van Jezus Christus willen zijn, wat het hart van onze activiteiten is en waar we de komende jaren het accent op willen leggen. Dit beleidsplan is tot stand gekomen na uitgebreide gesprekken met de kerkenraad en andere geledingen van onze gemeente. Vervolgens is het ter bespreking en goedkeuring voorgelegd aan de gemeente op de gemeenteavond van 28 september 2021. Ons gebed is dat de hier beschreven uitgangspunten breed gedragen worden en de plannen voor de komende jaren gerealiseerd mogen worden. Dat het mag zijn tot uitbreiding en versterking van het geloof in Jezus Christus, tot opbouw van Zijn gemeente en Zijn Koninkrijk en tot heil van onze naaste.

Namens de kerkenraad, ds. Kees Groenendijk

Hoofdstuk 1: Identiteit

Want als de Geest van Hem die Jezus uit de dood heeft opgewekt in u woont, zal Hij (de Vader) die Christus heeft opgewekt ook u die sterfelijk bent, levend maken door zijn Geest, die in u leeft (Rom.8:11).

Wij zijn een christelijke gemeente die de Drie-enige God belijdt, Vader, Zoon en Heilige Geest. Wij geloven in God, onze hemelse Vader, de schepper en de onderhouder van de wereld. Wij geloven in Gods Zoon Jezus Christus, de gekruisigde en opgestane Heer, onze Heiland en Verlosser. Hij verlost ons door Zijn kruis en opstanding van onze tekorten en de dood, waardoor wij eenmaal bij de hemelse Vader komen. Wij geloven dat de Heilige Geest ons hart opent voor God en ons leven vernieuwt, zodat wij leven tot Gods eer en tot heil van onze naaste. Wij willen ons in leven en werken laten leiden door Gods Geest en daarbij eerbiedig luisteren naar de Bijbel, het betrouwbare Woord van God. Vanuit Gods liefde en gedreven door Gods Geest mogen wij bouwen aan Gods Koninkrijk, dat Christus als Hij terugkomt eenmaal zal vestigen.

Wij vormen een onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, en weten ons verbonden met de traditie van de Reformatie en haar bijzondere belijdenisgeschriften met haar nadruk op de soevereiniteit, trouw en genade van God door Jezus Christus. Wij weten ons geroepen het evangelie van Jezus Christus door te geven in woorden en daden, om te getuigen van ons geloof in Jezus Christus, zodat anderen tot Hem worden gebracht. Daartoe is het wezenlijk te werken aan de persoonlijke geloofsgroei. Ook zijn wij geroepen om in het spoor van Jezus Christus om te zien naar anderen, in de gemeente en daarbuiten, om verdriet en vreugde met hen te delen en met hen te zoeken naar troost en bemoediging van de Heer. En in navolging van Jezus Christus is het onze opdracht om een helper te zijn voor wie geen helper hebben. Daarom willen wij ons naar vermogen inzetten voor hen die hulp nodig hebben, dichtbij en ver weg. Om hen te doen delen in de liefde van Christus. Wij willen leven vanuit de Bijbelse opdracht tot onderlinge liefde en eenheid in de gemeente, ook met andere christenen in ons dorp/dorpen. Als christelijke gemeente zijn wij verbonden met het volk Israël en willen wij gestalte geven aan deze onopgeefbare verbondenheid. Wij willen een open, vreugdevolle geloofsgemeenschap zijn, waarin Christus centraal staat en waarbij ook ruimte is voor verschillen en verschillende geloofsuitingen. Ons streven is dat zoveel mogelijk mensen, jong en oud, zich thuis voelen in de gemeente. Voor ons is de persoonlijke geloofsbeleving als deel van de gemeenschap van groot belang en de kerkdiensten nemen daarin een belangrijke plaats. In de diensten hanteren we een herkenbare liturgie, waarin ook ruimte is voor variatie. Wij willen een uitnodigende gemeente zijn, waarbij de kerk zich inspant om op een aanstekelijke wijze bij te dragen aan het gemeenschapsleven in het dorp. We willen geen naar binnengerichte gemeente zijn, maar in de dorpssamenleving van betekenis zijn, de liefde van Christus zichtbaar maken, delen wat ons lief is. We doen dit omdat Jezus ons oproept Zijn getuigen te zijn (Hand1:8) en elkaar lief te hebben zoals Hij ons heeft liefgehad. Daaraan zal iedereen zien dat wij zijn leerlingen zijn (Joh.13:35).

Samenvattend: onze gemeente is een open, blijmoedige, confessionele (=Christus-belijdende) gemeente die van betekenis wil zijn voor haar leden en voor de dorpssamenleving en mensen in aanraking wil brengen met de Heer. Anders gezegd, wij willen graag een missionaire gemeente zijn.

Hoofdstuk 2: Eredienst

Het enige wat ik verlang: wonen in het huis van de Heer….. om de liefde van de Heer te aanschouwen, Hem te ontmoeten (Psalm 27:4).

De eredienst is het middelpunt van alle kerkenwerk. Op de dag van de Heer, de zondag, de eerste dag van de week, de dag van de opstanding van Christus (Joh.20:1 Hand.20:7), komen we als gemeente van Christus samen om de boodschap van Gods Woord, zijn redding door Jezus Christus te horen, te vieren om Hem daarvoor te prijzen. Iedere zondag is het eigenlijk Pasen! In de dienst zingen we tot eer van God (Kol.3:16), lezen we uit Gods Woord (Luc.4:16-22 Hand.13:15), wordt er gebeden (Hand.2:42), uitgelegd en verkondigd (Hand.2:42) en vijfmaal per jaar wordt het Avondmaal gevierd (1 Kor.11:23-26). In de liederen brengen we God de lof (Ps.150). In de preek wordt de verlossing door Christus verkondigd. Op veel manieren komt de boodschap tot de hoorder. We gaan uit van de tekst (Bijbelwoord), deze wordt uitgelegd en toegepast voor de mensen van vandaag in de tijd van vandaag (Hand.8:35). Er zitten veel kanten aan de preek: vertroosting, bemoediging, oproep tot geloof, liefde, vreugde, dienstbaarheid, waarschuwing. En we hebben het werk van de Heilige Geest nodig om de boodschap van het heil in Christus in ons hart te laten landen (Joh.16:13-15).

Als open dorpskerkgemeente willen wij graag zoveel mogelijk mensen bereiken met onze kerkdiensten, kernleden, randkerkelijken, andere belangstellenden, dorpsgenoten, kinderen, jongeren, ouderen en alles ertussenin, gelovigen en zoekers. Dit willen we bereiken door in de ‘gewone’ diensten in liturgie en preek in heldere taal uitdagend te spreken dat tot nadenken stemt bij de verschillende doelgroepen en tevens bemoedigend is. En evengoed door met fijn orgelspel (en andere begeleiding) bekende en minder bekende, aansprekende liederen te zingen uit verschillende bundels, waarbij het accent ligt op het nieuwe liedboek en de eigen zangbundel. Ook wordt gedacht om ter ondersteuning van liturgie, preek en zang een beamer/TV-scherm te gaan gebruiken, waarop teksten, afbeeldingen, filmpjes en liedteksten die niet in onze bundels voorkomen getoond kunnen worden. Graag willen we ook gemeenteleden actief betrekken in de diensten door bijvoorbeeld de schriftlezing te verzorgen, te zingen of te musiceren. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken willen we ook meer verscheidenheid aan diensten aanbieden. Wij zijn als gemeente rijk gezegend met onze vijf organisten, een ieder met zijn eigen gaven en accenten. Hiermee kunnen we op een fijne en gevarieerde wijze de lofzang gaande houden. Het zou fijn zijn als één of meerdere organisten de mogelijkheid heeft om leiding te geven aan een zang- en/of muziekgroepje. Dit ten behoeve van versterking van de liturgie, het aanleren van (nieuwe) liederen en het begeleiden van bijzondere (zang)diensten.

Beleidsvoornemens:

1. Toegankelijke ‘gewone’ diensten in heldere taal, waarbij de verschillende doelgroepen worden uitgedaagd tot nadenken en waarin bemoedigende liederen worden gezongen, waardoor de mensen in aanraking worden gebracht met het evangelie.

2. Periodiek koffiedrinken na afloop van de kerkdienst om na te praten en elkaar te ontmoeten.

3. Periodiek een themadienst waarin dieper op Bijbelse, geloofs-, ethische en maatschappelijke thema’s wordt ingegaan en waarna evt. een gespreksbijeenkomst wordt georganiseerd (kan ook in de week erna).

4. Iedere zondag een moment voor of met de kinderen, gevolgd door een kinderlied.

5. Het organiseren van een School- en kerkdienst, voorbereid met de leerkrachten en leerlingen van de christelijke basisschool ‘De Wegwijzer’ en de dominee. Waar mogelijk met zowel de christelijke als de openbare basisschool.

6. Eén of meerdere diensten waarin de jeugd een bepaald aandeel heeft.

7. Schriftlezingen kunnen worden verzorgd door gemeenteleden. Daartoe worden gemeenteleden benaderd.

8. Een aantal malen per jaar een Zingend Gelovendienst aan het eind van de middag of begin van de avond, waarbij het accent ligt op het zingen van bekende geestelijke liederen, met een korte en krachtige meditatie. Iedere Zingend Gelovendienst heeft een thema, waar de liederen en meditatie op afgestemd zijn.

9. Een aantal malen per jaar een Praisedienst aan het eind van de middag of begin van de avond, waarbij het accent ligt op opwekkings- en evangelische liederen, met een korte en krachtige meditatie. Deze diensten zijn met name gericht op jongeren en jongvolwassenen. Iedere Praisedienst heeft een thema waar de liederen en meditatie op afgestemd zijn.

10. Indien mogelijk worden de Praisediensten begeleidt door een muziekgroepje met zangers, zo mogelijk uit eigen gemeente/dorp.

11. Indien mogelijk worden de Zingend Geloven- en Praisediensten door een commissie ondersteund.

12. In de Adventstijd willen we evenals in 2020 Adventszangdiensten houden met bekende en nieuwe adventsliederen en een korte meditatie.

13. In de Stille Week houden we op Witte Donderdag een Passiedienst met de lezing van het lijdensevangelie, afgewisseld met passieliederen en -muziek. Op Goede Vrijdag staan we stil bij Christus’ offer van zijn lichaam en bloed aan het kruis en gedenken en vieren wij dat in het Heilig Avondmaal.

14. In de diensten wordt ook stilgestaan bij onze onverbrekelijke band met Israël, het volk waaruit Christus, onze Heiland, is voortgekomen. Op de Israëlzondag, begin oktober, wordt daar specifiek aandacht aan gegeven.

15. Om al deze verschillende diensten te kunnen ondersteunen met teksten, afbeeldingen, liedteksten en evt. filmpjes wordt een beamer/TV-scherm aangeschaft en een beamerteam geïnstalleerd.

16. Om liederen uit het nieuwe liedboek en andere liederen aan te leren wordt, indien mogelijk, een zanggroepje ingesteld.

17. Wij willen nadenken of de liturgische traditie van Taizé voor ons van betekenis kan zijn.

18. Wij hopen ook in de toekomst te kunnen beschikken over meerdere organisten. Hiermee kunnen we op een fijne en gevarieerde wijze de lofzang gaande houden.

19. Het zou fijn zijn als één of meerdere organisten de mogelijkheid heeft om leiding te geven aan een zang- en/of muziekgroepje. Dit ten behoeve van versterking van de liturgie, het aanleren van (nieuwe) liederen en het begeleiden van bijzondere (zang)diensten.

Hoofdstuk 3: Pastoraat

Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft (Rom12:12).

Dit is een essentieel onderdeel van het kerkenwerk. Pastoraat is: namens God bij mensen zijn, omzien naar de ander. Pastoraat is afgeleid van pastor, wat herder betekent. Dit sluit aan bij het Bijbelse beeld van de herder die zijn kudde hoedt (Ps. 23, Ez. 34). En Jezus zegt over zichzelf: “Ik ben de goede Herder. Ik geef mijn leven voor de schapen” (Joh.10:14-15). Daarom zoekt Jezus eindeloos naar dat ene verloren schaap, totdat Hij heeft gevonden (Luc.15: 1-7). Want ieder mens verdient zorg en aandacht. Het omzien naar elkaar is een opdracht voor alle gemeenteleden: “Als één lid lijdt, lijden allen daarin mee”, zegt Paulus (1 Kor.12:26). Alle gemeenteleden zijn elkaars pastor. En Petrus schrijft dat alle gemeenteleden “een koninkrijk van priesters” zijn (1 Petr.2:9). Dat betekent dat alle gemeenteleden een taak hebben en eigenlijk in het ambt staan. Duidelijk is dat alle gemeenteleden ingeschakeld kunnen worden - ieder met zijn gaven - om zorg te dragen voor medezusters- en broeders én anderen die op hun weg komen.

Ouderlingen, bezoekzusters en -broeders (bezoeknetwerk)

Toch hebben sommigen in de gemeente een bijzondere taak in het pastoraat. Dat zijn in onze kerken vanouds de predikant én de ouderling. In de ordinanties van onze kerk lezen we dat aan de predikant tezamen met de ouderlingen de herderlijke zorg is toevertrouwd, onder meer door het bezoeken van de leden van de gemeente (Ord. 3.9, 3.10). Paulus zegt over de oudsten (ouderlingen), ook wel opzieners genoemd: zij moeten “toezien op de kudde en de gemeente van God weiden” (Hand 20:28). De ouderling heeft dus een speciale taak in de gemeente, hij “weidt” én “ziet toe” op de gemeente, hij heeft een pastorale én bestuurlijke taak in de gemeente. Daarom is de ouderling ook ambtsdrager dat wil zeggen hij vervult zijn opdracht in dienst van de Heer. En verwacht de hulp van de Heer als hij mensen bijstaat. Naast de ouderling kunnen ook anderen ingeschakeld worden in het bezoekwerk. We denken hierbij aan bezoekzusters en -broeders, gemeenteleden die aandacht schenken aan 1,2 of meer (naar eigen keuze) adressen in de gemeente of dorp. Aangezien dit een overzichtelijke taak is hopen we dat een aantal leden hiertoe bereid is. Hierdoor hopen we een bezoeknetwerk op te zetten en een behoorlijk deel van de adressen van de gemeente te kunnen benaderen voor een contact. Het is de bedoeling dat de bezoekzusters en -broeders ‘hun’ adressen jaarlijks benaderen voor een contactbezoek.

Groothuisbezoek

Ook houden we groothuisbezoeken. Deze vorm van pastoraat is van belang voor het onderlinge contact en het geloofsgesprek. In het groothuisbezoek wordt een Bijbels of geloofsonderwerp besproken en is er ruimte voor onderling meeleven. Thema’s zijn bijvoorbeeld: dankbaarheid, blijdschap, troost, gastvrijheid. Groothuisbezoeken kunnen per buurt georganiseerd worden, maar ook per categorie (bijvoorbeeld jongeren, jonge ouders, mensen in rouw).

Beleidsvoornemens:

1. Zoeken en bevestigen van één of meerdere ouderlingen.

2. Benaderen en aanstellen van een aantal bezoekzusters en -broeders.

3. Onderling contact, afstemming en toerusting tussen predikant, ouderling(en) en bezoekzusters en -broeders.

4. Toerusting op het gebied van pastorale zorg en bezoekwerk voor ouderlingen en bezoekzusters en -broeders.

5. Jaarlijks houden we groothuisbezoeken naar aanleiding van een thema. Daartoe zal de dominee een gesprekspapier samenstellen en een themadienst houden.

Hoofdstuk 4: Kinderen, jeugd en jongeren

Wij willen het onze kinderen niet onthouden, wij zullen aan het komend geslacht vertellen van de roemrijke, krachtige daden van de Heer (Psalm 78:4).

De kerk is er voor alle generaties. Kinderen en jongeren horen bij de kerk. In het Oude Testament sluit God zijn verbond met ouders én kinderen (Gen.17:7). Ze doen mee aan de lofprijzing: Loof Hem, oud en jong tezamen (Ps.148:12). En Jezus zegent de kinderen (Mc.10:16) en mensen worden gedoopt met heel hun huis (Hand.16:15). Kinderen en jongeren horen bij de kerkgemeenschap. Wij vinden het van groot belang dat ook de kinderen en jongeren aangeraakt worden door de boodschap van Gods liefde voor hen door Jezus Christus. Daarom is er voor de allerkleinsten crèche (als er vraag naar is), schenkt de dominee in de kerk aandacht aan de kinderen, is er wekelijks zondagsschool voor de kinderen van de basisschoolleeftijd, zijn er jeugddiensten en school- en kerkdiensten en houden we voor de oudere jeugd en jongvolwassenen Praisediensten. Daarnaast organiseren we voor de tieners Alpha-Youth, dat is een leuke geloofscursus met als vervolg daarop catechisatie en hopelijk belijdeniscatechisatie. In de catechisatie denken we na over de vraag wie God is en wat Hij betekent in jouw leven.

Alpha-Youth en catechisatie

In de Alpha-Youth groep eten we eerst samen en praten we vervolgens met elkaar over de kernpunten van het geloof. De onderwerpen zijn o.a.: Is er meer? Wie is Jezus? Waarom stierf Jezus en stond Hij weer op? Hoe kun je geloven? Bidden waarom? De Bijbel lezen, waarom en hoe? Hoe leidt God ons leven? Wie is de Heilige Geest en hoe word ik door Hem vervuld? Hoe kan ik het kwade tegengaan? Geneest God? Na de Alpha-Youth willen we als catechisatiegroep verder gaan. Hopelijk leren jongeren zo God steeds beter kennen en kunnen we ook een belijdenisgroepje starten. Als jongeren er klaar voor zijn kunnen ze dan belijdenis doen. Dat is ‘ja’-zeggen tegen God in een feestelijke kerkdienst.

Beleidsvoornemens:

1. Indien mogelijk crèche voor de allerkleinsten.

2. Aandacht voor de kinderen in de kerk en een kinderlied.

3. Iedere week zondagsschool tijdens de kerkdienst.

4. Samenstellen groepje zondagsschoolleid(st)ers.

5. Jaarlijks enkele diensten met speciale aandacht voor de jeugd, School- en kerkdienst(en) en voor de oudere jongeren en jongvolwassenen een aantal Praisediensten.

6. Van de kinderen die jaarlijks de zondagsschool verlaten nemen we afscheid in een kerkdienst. Zij ontvangen dan een jeugdbijbel of dagboek voor jongeren.

7. De leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool ontvangen bij het verlaten van de school een jeugdbijbel of dagboek voor jongeren.

8. We denken naar aanleiding van punt 7 na of een koppeling mogelijk is met de christelijke basisschool.

9. Opzetten van Alpha-Youth voor alle jongeren uit het dorp (en andere belangstellenden).

10. Hiervoor is een Alpha-Youth-team en kookgroep nodig.

11. Na Alpha-Youth willen we als jongerengespreksgroep of catechisatie het geloofsonderricht voortzetten.

12. We hopen in de toekomst een belijdenisgroep te kunnen starten en proberen jongeren hiertoe te stimuleren.

Hoofdstuk 5: Geloofsopbouw en geloofstoerusting

Om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus (gemeente) opgebouwd (Ef.4:12).

Wezenlijk is dat iedere gelovige zijn geloof blijft voeden door te blijven lezen en te leren in Gods Woord, te bidden en samen erover in gesprek te gaan. Zo kunnen we groeien in geloof. Daarom “bleven de gemeenteleden in Jeruzalem trouw aan het onderricht van de apostelen, vormden met elkaar een gemeenschap en wijdden zich aan het gebed” (Hand.2:42). En Jozua adviseert het volk Israël zich dag en nacht te verdiepen in de wet (Joz.1:8). Hij bedoelt: blijf met God en zijn Woord bezig en je band met Hem wordt sterker. Daarom houden wij wekelijkse erediensten, speciale themadiensten en komen we door de week ook bij elkaar in een Bijbelkring (gemeentegroeigroep) of om samen te bidden. In het nieuwe seizoen hopen we te starten met gemeentegroeigroepen. Dit zijn maandelijkse gespreksgroepjes in de gemeente waarin met elkaar een Bijbelgedeelte wordt besproken. Ieder jaar staat een ander Bijbelboek of Bijbels persoon centraal. Bijvoorbeeld het evangelie van Johannes, de brieven van Petrus (over de hoop), de Psalmen, Mozes en Paulus. De groepsleiders krijgen iedere twee maanden instructie van de dominee, waarna ze zelf met hun groep bijeenkomen. Ook is er in de groeigroepen aandacht voor het wel en wee van de deelnemers. Op deze wijze kunnen de deelnemers groeien in geloof en in gemeenschap. Maandelijks komt ook de vrouwengespreksgroep bijeen om een geloofs- en levensthema’s met elkaar te bespreken. Het jaarlijkse groothuisbezoek, met telkens een ander geloofsthema, is ook bedoeld om gemeenteleden te versterken in hun geloof. Ook willen we aandacht schenken aan wat we ‘avondmaalspastoraat’ gaan noemen. We signaleren dat een klein deel van de gemeente, ook van de belijdende leden, het Heilig Avondmaal viert. Terwijl we juist in de avondmaalsviering onze gemeenschap in Christus kunnen verdiepen. Wij zijn immers in Christus aan elkaar gegeven. In de viering van Christus’ geofferde lichaam en bloed worden wij als leden van één lichaam (de gemeente van Christus) in waarachtige liefde verbonden. Zoals Paulus schrijft: “Omdat het één brood is zijn wij, hoewel met velen, één lichaam, want wij hebben allen deel aan dat ene brood” (1 Korintiërs 10:17). We willen nadenken over de vraag: wat betekent het belijdend lid (lidmaat) te zijn? Hoe draagt het avondmaal bij aan de onderlinge gemeenschap in Christus en geloofsgroei? Verder willen we periodiek in de kerk bijeenkomen om samen te bidden voor de noden in de wereld en dorp en God te danken voor zijn zegeningen. We doen dit omdat het gebed ons verbindt met God. Niet voor niets leert Jezus zelf ons bidden en zegt Hij: “Bid en je zal gegeven worden” (Mat.7:7). En Paulus zegt: “Vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God uw hart en uw gedachten in Christus Jezus bewaren”(Fil.4: 6-7). Ook in de kerkenraad bezinnen we ons aan het begin van de vergadering op een Bijbelgedeelte.

Beleidsvoornemens:

1. We maken een begin met gemeentegroeigroepen. Gespreksleiders worden gezocht, deelnemers uitgenodigd en de toerusting wordt verzorgd door de dominee. Vervolgens nodigen we de gemeente uit en starten de groepen.

2. De maandelijkse vrouwengespreksochtenden komen weer bijeen.

3. We schenken aandacht aan ‘avondmaalspastoraat’. Hoe kunnen we de beleving van de viering van het Heilig Avondmaal versterken? Wat betekent het belijdend lid (lidmaat) te zijn? Hebben wij het gevoel in Christus aan elkaar gegeven te zijn? Waarom doe je belijdenis? Hoe draagt het Heilig Avondmaal bij aan de onderlinge gemeenschap in Christus en geloofsgroei? Een groothuisbezoek of gesprekskring hierover kan de bewustwording op gang brengen.

4. Periodiek komt een gebedsgroep van gemeenteleden en dorpelingen bijeen.

5. De kerkenraad bespreekt aan het begin van de vergadering eerst ook een Bijbelgedeelte of thema om de geloofsband met God en elkaar te versterken.

Hoofdstuk 6: Diaconie

Jezus: ‘Wie van deze drie is volgens u de naaste geworden van het slachtoffer van de rovers?’ De wetgeleerde zei: ‘De man die medelijden met hem heeft getoond’. Toen zei Jezus tegen hem: ‘Doet u dan voortaan net zo.’ (Luc.10:36-37)

De belangrijkste taak van de diaken is: allen die hulp nodig hebben binnen of buiten de kerk, dichtbij en veraf te doen delen in de liefde van Christus. Voor hen zamelen zij de gaven van de gemeente in. Metterdaad en biddenderwijs komen zij op voor het recht van de arme, voor degene die om hulp roept, de ellendige en wie geen helper heeft (Ps.72:12). Zij maken de gemeente bewust van Jezus’ oproep: “wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan” (Mat.25:40). De diakenen geven daar door hun activiteiten gestalte aan. In de eerste christelijke gemeenten werden mensen aangesteld die de gezamenlijke maaltijden zo moesten bedienen dat de behoeftigen niet werden beschaamd (1 Kor.11:22). In later tijd werd dat de taak van de diaken. De diaken komt op voor het recht van de arme, zoals de Spreukendichter zegt: “Beroof de arme niet, hij is al arm genoeg, vertrap de verschoppeling niet” (Spr.22:22). Aan Gods verbondenheid met arm en rijk, met alle mensen, herinneren de diakenen ons telkens weer als zij het brood en de beker tijdens het Heilig Avondmaal doen rondgaan (1 Kor.11:22-26). Onder de diaconie valt ook de zendingscommissie. Zending is een wezenlijk onderdeel van het kerkenwerk vanwege Jezus’ opdracht om op weg te gaan en alle volken tot zijn leerlingen te maken (Mat.28:19).

Beleidsvoornemens:

1. De diakenen dragen zorg voor de inzameling van de gaven voor diaconale steun dichtbij en verweg (binnenlands diaconaat en werelddiaconaat).

2. De diakenen geven via de publiciteitskanalen bekendheid aan projecten waarvoor geld wordt ingezameld. Specifiek noemen we hierbij de bestemming van de avondmaalscollecten.

3. De diakenen dragen zorg voor de organisatie van het Heilig Avondmaal.

4. De diakenen verzorgen attenties voor ouderen in de gemeente (behalve in Heemzicht) rond Kerst en eventueel Pasen. De interkerkelijke commissie geestelijke zorg Heemzicht draagt zorg voor attenties in Heemzicht.

5. In samenwerking met de diaconieën van Zuid-Beijerland, Goudswaard en Nieuw-Beijerland wordt in de kersttijd een pakket verzorgd voor minima.

6. Steun wordt verleend aan diaconale initiatieven en projecten van leden uit eigen gemeente en van zustergemeenten.

7. De diaconie is deelnemer van de participatieraad van de chr. zorgorganisatie Zorgwaard. Deze raad heeft een adviesfunctie m.b.t. de christelijke identiteit en er wordt gesproken over gezamenlijke initiatieven van de kerken bv. op het terrein van dementie en de participatiemaatschappij.

8. De diaconie draagt bij aan het werk van de Voedselbank Hoeksche Waard.

9. Met Kerst en Pasen wordt het evangelisatieblad Elisabet bezorgd bij ouderen in Heemzicht en uitgedeeld aan kerkgangers met het verzoek het door te geven.

10. De zendingscommissie organiseert activiteiten om aandacht te vragen voor de zendingsprojecten en schrijft daar ook over organen van de kerk. Om diezelfde reden participeert de zendingscommissie in dorpsactiviteiten in Piershil.

11. De zendingscommissie zamelt geld in voor de ondersteuning van ons kindje Salinee uit Thailand, die wij sponsoren via de organisatie Compassion.

Hoofdstuk 7: Dorpskerk

Jullie zijn het licht in de wereld. Jullie licht moet schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel (Mat.5:14+16).

Wij willen als christelijke gemeente in Piershil niet naar binnen gericht zijn, maar naar buiten gericht, iets betekenen voor de dorpsgemeenschap. Als de liefde van de Heer geworteld is in onze ziel, dan leven wij met Christus en in navolging van Hem. En dan worden in onze daden de christelijke deugden zichtbaar, zoals naastenliefde, zachtmoedigheid, moed, zorgzaamheid, gastvrijheid, bescheidenheid, rechtvaardigheid, vriendschap, dienstbaarheid en vredestichten (Rom.12:9-21 + Gal.5:23). Zo laten we de liefde van Jezus zien in het dagelijks leven. Naast onze persoonlijke levenshouding willen we ook als kerkgemeenschap in activiteiten tonen dat we er zijn voor iedereen. In de andere hoofdstukken werden er al een aantal genoemd. Daarenboven organiseren we een aantal malen per jaar een maaltijd voor iedere Piershilse alleenstaande of kerkelijk verbonden gemeentelid van buiten Piershil. Hierdoor hopen we de eenzaamheid bij sommigen te doorbreken en wat gezelligheid aan te bieden. Verder wordt gedacht aan koor- en muziek/concertavonden en enkele lezingen over wezenlijke maatschappelijke, ethische en christelijke thema’s zoals klimaatproblematiek, landbouwbeleid, waardig ouder worden, christenvervolging en de betekenis van Joh. de Heer-liederen. Ook doen we mee aan een herdenkingsbijeenkomst na de dodenherdenking op 4 mei. We staan open voor samenwerking met de dorpsvereniging en we participeren in de commissie geestelijke verzorging van Heemzicht (zie Heemzicht). Bij voldoende vrijwilligers willen wij graag voor belangstellenden de (volwassen) Alphacursus organiseren. Dit is een geloofscursus waarin mensen op aanstekelijke wijze kennis kunnen maken met het geloof in Jezus Christus. Omdat wij graag een dorpskerk willen zijn, spreken we in de toekomst over de Dorpskerk van Piershil. En om diezelfde reden denken we erover om aan de gemeente voor te leggen onze officiële naam te wijzigen van Hervormde Gemeente in Protestantse Gemeente te Piershil. Onze gemeente is gezegend met een prachtig, goed onderhouden kerkgebouw. Het zou mooi zijn als straks, na corona, ons gebouw niet slechts door onze gemeente wordt gebruikt, maar dat ook dorpsgenoten en andere belangstellenden ons gebouw weten te vinden voor kerkwaardig gebruik zoals huwelijken, uitvaarten, jubilea, lezingen, concerten en tentoonstellingen. Om de gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit te bevorderen wordt gedacht aan de vervanging van de kerkbanken door bij het interieur passende stoelen. Ook voor de eigen gemeente wordt het gebouw dan praktischer. Koffie na de dienst, koffieochtenden, gemeentevergaderingen, koor- en muziekgroeprepetities, bovengenoemde en andere bijeenkomsten kunnen dan in de kerk worden gehouden. Zo bevorderen wij dat de Dorpskerk een belangrijke ontmoetingsplaats wordt in ons dorp. Mocht deze ontwikkeling gestalte krijgen is het aan te bevelen een vrijwillige koster-beheerder aan te stellen (met enkele assistenten), die tegelijk als gastheer/vrouw optreedt. Om het onderling contact te bevorderen willen we jaarlijks een ‘walking dinner’ organiseren. Verder zamelt de kerk tweedehands goederen in, welke vervolgens weer te koop worden aangeboden. Dit vindt plaats in De Loods aan de Kade achter de Spar supermarkt. Eenmaal in de twee weken op vrijdag en zaterdag zijn de verkoopdagen. Een groep enthousiaste vrijwilligers draagt zorg voor dit gebeuren. Zo dragen wij ook bij aan een kringloopeconomie.

Beleidsvoornemens:

1. Een aantal malen per jaar wordt een maaltijd georganiseerd voor iedere Piershilse alleenstaande of kerkelijk verbonden gemeenteleden van buiten Piershil, Samen aan tafel genaamd.

2. Een paar keer per jaar worden koor- en muziek/concertavonden georganiseerd.

3. Hiervoor wordt een koor- en muziekcommissie ingesteld. Misschien dezelfde commissie als de Praise- en Zingend geloven-commissie?

4. In het voor- en najaar houden we een lezing over een wezenlijk maatschappelijk, ethisch of christelijke thema.

5. Deelname aan de herdenkingsbijeenkomst na de dodenherdenking op 4 mei.

6. Indien mogelijk organiseren wij de Alphacursus.

7. Wij noemen ons voortaan Dorpskerk van Piershil i.p.v. de Hervormde kerk.

8. Het voornemen is een naamsverandering van Hervormde Gemeente te Piershil in Protestantse Gemeente te Piershil.

9. We proberen jaarlijks een ‘walking dinner’ te organiseren.

10. Het college van kerkrentmeesters presenteert voorstellen voor aanpassing van het kerkinterieur.

11. Indien mogelijk stellen we een vrijwillige koster-beheerder aan, die tegelijk als gastheer/vrouw functioneert.

12. Continuering inzameling goederen voor De Loods. Een groep vrijwilligers is hiervoor verantwoordelijk.

13. Aan de dorpsgrenzen plaatsen we, indien mogelijk, welkomstborden van de Dorpskerk Piershil (of Protestantse Gemeente). Daarop wordt de tijd van de zondagsdienst vermeld, 9.30 uur (zomertijd) en 10.00 uur (wintertijd) en het adres van de website voor verdere informatie over activiteiten.

Hoofdstuk 8: Heemzicht, zorg voor ouderen

Toon eerbied voor uw vader en moeder (Ex.20:12)

In ons dorp wonen vele ouderen. In het bijzonder in woonzorgcentrum ‘Heemzicht’, de aanleunwoningen en in woonzorgboerderij ‘De Herbergier’. Wij als kerkelijke gemeente hebben daar ook verantwoordelijkheid voor. Over de eerste gemeente van Jeruzalem lezen we al dat de weduwen werden achtergesteld. Daarom worden er zeven mannen aangesteld, vervuld met de Heilige Geest, die zorg zullen dragen voor de weduwen (Hand.6:1-5). En ook Paulus zegt tegen Timoteüs dat je oude mannen als een vader moet beschermen en oude vrouwen als een moeder, en dat weduwen die alleen staan ondersteund moeten worden (1Tim.5:1-3). De ouderen van onze gemeente worden individueel door de dominee bezocht en zo mogelijk door de ouderling of de pastorale bezoeker en/of de bezoekzuster of -broeder. Daarnaast organiseert onze gemeente in Heemzicht een Bijbelkring/pastorale kring voor alle oudere belangstellenden. En de commissie geestelijke zorg Heemzicht organiseert namens de gezamenlijke kerken van Piershil, Zuid-Beijerland, Goudswaard en Nieuw-Beijerland iedere vrijdagavond een weeksluiting. Ook denken we aan speciale avondmaalsvieringen in Heemzicht op de zondagen dat in onze gemeente het Heilig Avondmaal wordt gevierd.

Beleidsvoornemens:

1. Ouderen worden individueel bezocht door de dominee en zo mogelijk door de ouderling en/of de bezoekzuster of -broeder.

2. De gemeente organiseert een Bijbelkring/pastorale kring in Heemzicht voor alle belangstellende ouderen.

3. De commissie geestelijke verzorging Heemzicht, een initiatief van de gezamenlijke kerken van Piershil, Zuid-Beijerland, Goudswaard en Nieuw-Beijerland, organiseert wekelijks weeksluitingen in Heemzicht.

4. Voor deze commissie zoeken we vanuit onze gemeente een nieuw lid.

5. Deze commissie verzorgt ook een attentie voor Kerst en Pasen voor alle bewoners van Heemzicht, de aanleunwoningen en De Herbergier.

6. Indien gewenst organiseert onze gemeente op de avondmaalszondagen ook een avondmaalsviering in Heemzicht.

7. De kerkdiensten vanuit onze gemeente zijn in het verzorgingshuis (niet de aanleunwoningen) rechtstreeks te beluisteren via het oproepsysteem, kanaal 3. Voor de aanleunwoningen en andere seniorenwoningen in het dorp wordt onderzocht of luisterkastjes (op aanvraag) geïnstalleerd kunnen worden.

Hoofdstuk 9: Publiciteit

Houd de onderlinge liefde in stand en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen (Hebr.13:1-2).

Belangrijk is de onderlinge liefde in de gemeente én de aandacht voor anderen. De publiciteitskanalen zijn daarvoor ook van wezenlijk belang. Zij bestaan om te bemoedigen, te troosten, te informeren, de onderlinge band en zorg te versterken en de zorg voor onze medemens, dichtbij en verweg, aan te moedigen. Onze gemeente kent vier publiciteitskanalen. Het belangrijkste orgaan is De Heuvel, een blad dat 7 keer per jaar verschijnt. Het zeer bijzondere van De Heuvel is dat dit kerkblad huis aan huis verspreid wordt in Piershil. Dat biedt unieke kansen, zeker als wij ons als dorpskerk willen profileren. Het noopt ons op een toegankelijke en aanstekelijke wijze te schrijven, zowel wat betreft de meditatieve bijdragen als de mededelingen, de achtergrondartikelen, berichten voor de jeugd, artikelen over pastoraat en diaconaat (bv. over bestemming van collecten). Het is aan te bevelen dat er een kleine redactie wordt samengesteld die nadenkt over een aantrekkelijke inhoud. Te denken valt ook aan korte interviews met gemeenteleden of dorpsgenoten. Het hoeft echter geen professioneel orgaan te worden. Eenvoud heeft ook z’n charme. Het gaat erom zoveel mogelijk mensen met het evangelie te bereiken.

Naast De Heuvel verschijnt wekelijks de digitale Weekbrief van onze gemeente. Hierin staan de aankondigingen van de kerkdiensten vermeld met de liturgie(ën) van de komende zondag. Daarnaast worden ook de activiteiten van de komende week genoemd, evenals pastorale berichten, geboorte- en overlijdensberichten, uitleg over de bestemming van collecten enz. Wij mogen ons verheugen op een toenemend aantal lezers van de Weekbief.

Ook participeert onze gemeente in het Protestantse Kerkblad van de Hoeksche Waard. Iedere week leveren wij onze bijdrage. Die is te vergelijken met de inhoud van de weekbrief. Tweemaal per jaar schrijft de dominee de meditatie voor de voorpagina van dit blad. Het aantal abonnees van onze gemeente is gering.

Het vierde medium is de website. Deze is in opbouw. Het is de bedoeling steeds meer informatie van onze gemeente op de site te plaatsen. Informatie over de kerkdiensten, activiteiten, diaconale projecten en gesprekskringen. Maar ook meditaties, liturgieën, achtergronden worden op de site geplaatst. Ten behoeve van de verdere ontwikkeling van de website is een commissie in het leven geroepen o.l.v. een webbeheerder.

Beleidsvoornemens:

1. Indien mogelijk zou het fijn zijn een kleine redactie te vormen voor De Heuvel.

2. Het zou fijn zijn als de verschillende geledingen van onze gemeente een bijdrage willen leveren aan de bovengenoemde media, in het bijzonder aan De Heuvel. We denken hierbij aan de kerkenraad, de diaconie, de zondagsschool, de kerkrentmeesters.

3. Individuele gemeenteleden die een bijdrage willen leveren aan één van de media, in het bijzonder aan De Heuvel, zijn daarvoor van harte uitgenodigd en worden daartoe gestimuleerd.

4. Het is de bedoeling dat de website geleidelijk meer gevuld wordt met artikelen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de websitecommissie.

Hoofdstuk 10: Beheer

Gelukkig wie wonen in uw huis, gedurig mogen zij U loven (Psalm 84:5).

Onze gemeente beschikt over een prachtig kerkgebouw, gebouwd na 1524. In 1968 bleek het schip van de kerk in een dusdanig slechte staat te zijn dat het met de oude stenen geheel opnieuw opgetrokken is. De kerk is zeer goed onderhouden en is hét rijksmonument van Piershil. De kansel, herenbanken en het Tiengebodenbord zijn bijzondere meubelstukken. De vaste kerkgangers komen graag naar ‘hun’ gebouw, maar ook de gemeenteleden die minder geregeld komen en andere dorpsbewoners zijn gehecht aan het gebouw. De kerk behoort echt tot het dorp. Graag willen we dit besef de komende jaren versterken door diverse kerkelijke en andere activiteiten. Natuurlijk weten we dat het gebouw niet de hoofdzaak van ons ‘kerk-zijn’ is. De kerk is meer dan hout en steen: wij loven onder anderen daar God, horen daar Zijn Woord, dienen Hem, en veel gemeenteleden is daar het geloof aangereikt. In de kerk zijn vele generaties gedoopt, getrouwd en vanuit de kerk begraven. De kerkrentmeesters, degenen die verantwoordelijk zijn voor het kerkgebouw en de financiën van de gemeente, zorgen ervoor dat het gebouw goed onderhouden is. Tevens beheren zij de pastorie van de gemeente. Zij organiseren acties om de gemeente financieel gezond te houden. Jaarlijks doen we mee aan de actie Kerkbalans. Daarnaast houden zij de inzamelingsactie ‘Behoud de dorpskerk’. Fijn is het dat er vele vrijwilligers zijn die zich inzetten voor het onderhoud van het gebouw en het financieel gezond houden van de gemeente. Wij willen hier ook de vrijwilligers van De Loods noemen, die tweedehands goederen inzamelen en verkopen voor de kerk. Ten behoeve van de financiën én ter bevordering van de onderlinge gemeenschap, ook met andere dorpelingen, is het misschien aan te bevelen om eenmaal in de twee jaar een ‘dorpskerkveiling’ te houden. Alle kerkleden en dorpelingen kunnen hun ‘talenten’ dan te koop aanbieden, waarbij de opbrengst voor de kerk is. In het hoofdstuk Dorpskerk (en andere hoofdstukken) hebben we geschreven op welke wijze wij door middel van kerkelijke en andere activiteiten een uitnodigende en gastvrije dorpskerk willen zijn. En tevens over de aanschaf van stoelen en de mogelijke vrijwillige koster-beheerder. In 2024 bestaat onze kerk 500 jaar. Hieraan willen we op een bijzondere wijze aandacht schenken.

Beleidsvoornemens:

1. De kerkrentmeesters met een team van vrijwilligers blijven zorg dragen voor de goede staat van onderhoud van het gebouw. En voor het beheer, onderhoud en verhuur van de pastorie.

2. De kerkrentmeesters trachten door de jaarlijkse actie Kerkbalans en andere acties de financiële situatie van de gemeente gezond te houden.

3. De kerkrentmeester organiseren in het dorp de actie ‘Behoud de dorpskerk’.

4. Eenmaal in de twee jaar wordt een ‘dorpskerkveiling’ gehouden, waarbij gemeenteleden en dorpelingen hun ‘talenten’ te koop aanbieden. De opbrengst is ten bate van de kerk.

5. Door middel van diverse uitnodigende en laagdrempelige kerkelijke en andere activiteiten trachten we van de kerk een echte ‘dorpskerk’ te maken, een kerk voor iedereen.

6. In 2024 is het 500-jarig jubileum van onze kerk. Dit willen we vieren met het hele dorp door middel van speciale activiteiten. Zo hopen we op een positieve wijze aandacht te genereren voor onze kerk en het eigene van de kerk, het evangelie.